Gen Z wants more available free time

Gen Z wil meer beschikbare tijd

geplaatst in: Nieuws | 19

Generatie Z wil geen loonsverhoging maar meer beschikbare tijd voor zichzelf. Tijd die ze zelf kunnen invullen zoals ze dat zelf willen.

“Nederland telt een recordaantal van 9,4 miljoen werkenden. De helft daarvan werkt in deeltijd. En een derde daar weer van (zo’n anderhalf miljoen mensen) werkt niet meer dan twintig uur in de week.” Bron nu.nl

Je levensduur heeft een limiet en met geen enkele hoeveelheid geld kan je nieuwe tijd kopen. De medewerker is hier steeds bewuster van aan het worden, en hierdoor wordt tijd een steeds belangrijker ruil of betalingsmiddel.

De medewerker wil steeds meer zelf bepalen hoe tijd en werk wordt ingevuld. Het is van belang dat leiders snappen dat het dus veel meer over de uitkomst van het werk moet gaan.  Wanneer en waar het werk wordt gedaan wordt steeds minder relevant, het gaat meer over zinvolle invulling van de werkzaamheden.

Ook ik heb het altijd belangrijk gevonden

Lang gelden mocht ik een training bijwonen. De training begon met een woord op het Whiteboard en moesten we beschrijven welke associatie we erbij hadden.

Jij mag raden wat mijn associatie was. Het woord op het bord doet er niet toe. Soms moet je zaken niet te serieus nemen en lol hebben. Gelukkig pakte de trainer het goed op. Wil je weten welke associatie ik had? Mail mijn dan even via info@careertracker.nl

De trainer gaf daarna de deelnemers de opdracht om op te schrijven waar je het afgelopen jaar het meest trots op bent geweest. Al mijn collega’s begonnen driftig te schrijven over iets waarvan ze super trots op waren en daarna moesten we het presenteren.

De ene mooie nieuwe klant of order werd gepresenteerd en toen mocht ik. Er stond 1 woord bij mijn presentatie BALANS

Al mijn collega´s lachten mij uit en het commentaar was niet mals. Echt weer iets voor jou, je neemt het niet serieus enz.

De trainer ging in op het woord BALANS want ik nam het wel serieus!

“Wat bedoel je hiermee”: vroeg de trainer.

Wat ik bedoel met BALANS is het volgende:

Niet veel eerder was ik weer vader geworden en zijn we verhuisd dus er gebeurde veel in mijn leven.

Gelukkig bleven mijn resultaten bij de werkgever ook prima dus alles was goed in BALANS.

Het leven is meer dan alleen de werkgever en het besef kwam ook langzaam bij mijn collega’s.

Beschikbare professionals

Ook als werkgever is het van belang om dit goed te beseffen want door het chronisch personeelstekort komt er steeds meer druk op de huidige medewerkers. En ja dan kun je de standaard open duren intrappen: “Onder druk wordt alles vloeibaar” of “Het mag piepen en kraken zolang het maar niet breekt”

Dit is een prima uitgangspunt wanneer er op korte termijn veranderingen te verwachten zijn m.b.t. het aantal beschikbare professionals echter staat de markt op dit moment erg onder druk dus wil je ongewenst vertrek en uitval voorkomen dus is hoeveel druk wil je op je medewerkers leggen?

En dat de markt onderdruk staat laten de cijfers van het UWV weer zien. De krapte op de arbeidsmarkt is zo hoog opgelopen dat er in het tweede kwartaal van 2022 in alle beroepsgroepen sprake was van een tekort aan personeel. Dat blijkt uit de Spanningsindicator van UWV

Stel dat we een tekort houden aan beschikbare professionals blijven we dan de druk verhogen bij de huidige werknemers of is dat pad een risicovolle? Of moeten we juist streven naar meer geluk?

Daarnaast is de arbeidsmarkt sowieso aan verandering onderhevig en daar ga ik verder op in op dit blog.

19 reacties